Wat is een groene kaart?

Bij uw autoverzekering of motorverzekering krijgt u van uw verzekeraar een groene kaart. Dit kan een document of pasje zijn. Dit is het bewijs dat u verzekerd bent. Ook vindt u op de groene kaart het groene kaart nummer dat u bij schade moet invullen op het Europees schadeformulier.

Dit staat op uw groene kaart

  • In welke landen u verzekerd bent
  • Welk kenteken verzekerd is
  • In welke periode de verzekering geldig is
  • Het groene kaart nummer

Vaak staat op de groene kaart ook praktische informatie over de hulpverlening waar u recht op heeft. Bijvoorbeeld welke telefoonnummers u kunt bellen in geval van een ongeval of diefstal.

Klik hier voor de adressen van de bureau's in de betreffende landen

Moet u de groene kaart altijd in de auto / motor bij u hebben?
Dat is verschillend per land. In de meeste Europese landen is dit niet verplicht. Hieronder vindt u een lijst met uitzonderingen. Wij adviseren u wel om de groene kaart mee te nemen als u in uw auto rijdt. Zo heeft u altijd uw verzekeringsgegevens en de telefoonnummers van de hulpverlening bij de hand. Dit geldt natuurlijk ook voor andere personen die uw auto gebruiken.

Wel verplicht in de volgende landen
In Albanië, Bosnië (en Herzegovina), Israël, Marokko, Moldavië, Montenegro, Oekraïne, Rusland, Servië, Tunesië, Turkije, Voormalig Joegoslavische Republiek Macedonië en Wit-Rusland is de groene kaart verplicht. In deze landen moet u de originele(geprinte) groene kaart kunnen overleggen. (en dus niet de digitale variant). Let op: Print de groene kaart niet in zwart wit uit maar gewoon in kleur. De groene kaart moet ook daadwerkelijk groen zijn.

Terug naar overzicht